Zdecydowana większość z nas nie może sobie wyobrazić wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkami. Ten cienki, biały kawałek chleba ma ogromną symbolikę, ponieważ chleb jest w końcu jednym z podstawowych symboli dobrobytu i szczęścia. Tradycja ta powstała dawno temu, bowiem już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zabierać do swoich domów, dla osób jakie z różnych powodów nie miały możliwości uczestniczenia w nabożeństwie, aby w pewnym momencie stać się jednym z ważniejszych symboli bożonarodzeniowych.
Jak okazuje się obecnie praktykowanych nie tylko w Polsce, ale też między innymi we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Same oplatki są w formie cienkich chlebowych płatków. Najczęściej posiadają biały kolor, ale są w sprzedaży także kolorowe wersje, wypiekane dla bydła. Nasza tradycja nakazuje, żeby w czasie wigilii łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie najczęściej pojawiają się na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robi się jedynie z białej mąki i wody, bez żadnych dodatków.
Z dobrze wymieszanej masy formowane są cienkie płatki, jakie wypiekane są następnie przez dwie minuty w piecu, a potem docinane i pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez cały rok, ale największe jej natężenie jest w okresie między wrześniem a grudniem. Normalne opłatki kupić można w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to musi się po nie wybrać do jakiegoś kościoła.
+Tekst Sponsorowany+