Branża gastronomiczna w Polsce ma dużo obowiązków, których musi dopełnić. Jednym z nich jest zadbanie o właściwą jakość wypuszczanych ścieków do kanalizacji, a o tym mówią odpowiednie przepisy. Jeżeli jakaś kuchnia używa większą ilość tłuszczu, to nie można wtedy tego typu ścieków wylewać bezpośrednio, a wcześniej muszą one być oczyszczone.
Służą do tego specjalne separatory, których montaż jest w większości lokali konieczny. Jeśli jakaś restauracja czy bar takie urządzenie musi zainstalować, to należy to zrobić w odpowiedni sposób. Istotne jest przede wszystkim to, żeby przegląd separatorów miał łatwy dostęp. Firmy zajmujące się takim serwisem posiadają wprawdzie odpowiedni sprzęt, ale niekiedy zdarzają się przypadki, że nawet on może nie pomóc.
Wtedy należy w jakiś inny sposób sobie poradzić, lecz z tym się też będzie wiązała całkiem inna czyszczenie separatorów cena za nietypowe usługi. Jeśli więc ktoś nie chce niepotrzebnie płacić za dużo, to musi wszystko zrobić zgodnie z zasadami. Regularne czyszczenie separatora ma duże znaczenie, gdyż separatory dość szybko się zapychają.
Jeśli przez dłuższy czas zgromadzony tłuszcz nie będzie z nich wyciągnięty, to w pewnym momencie zacznie się wylewać do rur kanalizacyjnych, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Terminy przyjazdów najlepiej ustalić z firmą, która zajmować się będzie wszystkim. A będzie to uzależnione od rozmiaru samego separatora i ilości ścieków, jakie będzie miał do przerobienia.