Lato obfituje w dużo owocowych smakołyków, na jakie z utęsknieniem czekamy przez większą część roku. Nie ma przyjaźniejszych witamin, jak te, pochodzące ze świeżo zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych zapachem świeżości.
Niemalże każdy owoc jest znacznie bardziej wartościowy od kolorowej tabletki witaminowej z apteki. Jakich witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, porządnie jest więc maksymalnie wykorzystać ich zalety. Są pierwszorzędnym źródłem witamin C, A oraz B. Upraszczają przyswajanie żelaza z innych artykułów, poprawiają trawienie tłuszczu oraz białka, zmniejszają ciśnienie i neutralizują substancje rakotwórcze – sprawdź jagody acai cena. Dobrze wpływają na skonstruowany przez nas nastrój. Czy ktoś zdaje sobie sprawę z tego, że czereśnie opóźniają proces starzenia? Zawierają mnóstwo witaminy C, A, B i flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są dostatnim źródłem witaminy C i błonnika.
Oprócz innych składników mineralnych mają witaminę E i kwas foliowy. Witamina C wzmacnia naszą przejrzystą odporność – sok malinowy jest wielokrotnie używany przy przeziębieniach oraz stanach grypowych. Powinny zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na pokaźną ilość kwasu foliowego. Wiśnie, jakich jesteśmy w stanie spotkać kilka odmian, zawierają także witaminę C, opłacalnie działają na cerę, oczyszczają organizm ludzki z toksycznych substancji. Poprawiają pracę układu krążenia. Nie zapominajmy więc o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, jednakowoż też o tym, że z ich ilością nie należy przesadzać.